Žalovanje

Žalovanje

 

…je proces, ki nima rok trajanja in, ki je za vsakega izmed nas edinstven.

Ne glede kje se rodimo, ali smo revni ali bogati, kateri jezik govorimo…,vsi ljudje na tem planetu se tekom svojega življenja vsaj enkrat srečamo in doživimo izkušnjo izgube. 

Najbolj pogosta nam je Izguba in občutek slovesa, ko nam nekdo, ki nam je blizu umre.

Ob novici, da nam je nekdo umrl sledi šok, ki traja od ene ure do enega tedna. V fazi šoka se oseba počuti popolnoma brez nadzora. Ne glede ali je smrt nenadna ali posledica dolgotrajne bolezni, je šok enak. Človek se ponavadi ne zaveda, kaj se pravzaprav dogaja. Nato sledi faza zanikanja, ki nam služi kot obrambni mehanizem, s katerim si omogočamo omiliti bolečo izkušnjo.  Po fazi zanikanja sledi faza jeze, ki se kaže v tem, da iščemo krivca za smrt ljubljene osebe..., ponavadi se jezimo na zunanji svet, ni pa izključena tudi jeza na umrlo osebo. Fazi jeze sledi faza pogajanja… z namenom, da dobimo še eno priložnost in pri tem lahko vključimo tudi boga, da nam pomaga pri tem. Po vsem tem pa nastopi globoka žalost…, človek se sooči s svojo bolečino … in, ko bolečina popusti do te mere, da lahko uvidimo realnost, nastopi  zadnja faza in to je sprejemanje.  V tej fazi lahko ponovno vlagamo vase in v svojo prihodnost.

Marsikdo bo/je, presenečen ob zavedanju, da se s temi občutki srečujemo tudi, ko se ločimo od  partnerja, od prijatelja, ob poroki, ko je potrebno zapustiti svoj domači kraj, ob smrti naših hišnih ljubljenčkov, ob še nerojenem otroku, ob izgubi službe, ob selitvi od doma ali na drug kontinent, ob vstopu v osnovno šolo, srednjo, fakulteto in posebej težko, nam je vstopiti v odrasli svet, ki od nas zahteva samostojnost, odgovornost in sprejemanje izzivov, ki nam jih kozmos namenja.

Ko nekoga ali nekaj izgubimo, občutimo žalost. Občutki negotovosti, naši strahovi pred zapuščenostjo in naša ranljivost privre iz globin in nas prisili, da se z vsem tem soočimo. Vsakdo se bo odzval drugače, saj je vsak  človek edinstven, zato ni pravil.

Smrti in izgube so del življenja. Ne moremo jih napovedati in ne moremo jim uiti. Pomembno pa je, da pustimo žalovanju, ki smrti, izgubi ljubljene osebe ali dogodku sledi, prostor in čas.

 

Ljubljana

Cesta v mestni log 55, Murgle center
 
 

Telefon

 

Delovni čas

Pon - pet: 09:00am - 18:00pm
 

Imate vprašanje?